Door de aanhoudende droogte op de Veluwe sterven jonge wilde zwijnen massaal door gebrek aan water en voedsel. Dat zegt dierenecoloog en zwijnenexpert Hugh Jansman, van Wageningen Environmental Research. “Het is nu heel pittig. Jonge wilde zwijnen vallen bij bosjes om.” Volgens Jansman zijn vooral de jonge biggen kwetsbaar: “De moedermelk droogt op dus de zeugen geven bijna geen voedsel meer door aan de biggen. Er is door de droogte bijna geen grasgroei dus voedsel voor volwassen dieren is er bijna niet en dat betekent weinig melkaanmaak en die biggetjes vallen als eerste om.” 

Meeste jonge biggen dood
Hoeveel wilde zwijnen door de droogte op de Veluwe zijn bezweken is niet bekend. Het karkas van een wild zwijn wordt vrij snel na overlijden opgegeten door soortgenoten. Dus tellen is onmogelijk.

Lees verder en bekijk de aflevering op eenvandaag.avrotros.nl.