Epe gaat gebukt onder zwijnenterreur. Althans, dat is wat de lokale VVD beweert. Volgens fractievoorzitter Ruud de Jager regent het klachten over omgeploegde tuinen en weilanden en durven sommige fietsers zelfs bos niet meer in uit angst voor de varkens. ,,Maatregelen zijn nodig”, vindt De Jager. ,,Te beginnen met meer afschot.”

Het Veluwse dorp heeft een haat-liefde verhouding met het wilde zwijn. Aan de ene kant is het dier een bron van inkomsten. Voor veel toeristen is het wild immers een belangrijke reden om hun vakantie door te brengen in Epe. Het dorp pronkt er zelfs mee. ‘Honderd procent wildgarantie’, zo wordt de toerist beloofd.

Tegelijkertijd richten de zwijnen ook veel schade aan. […]

De suggestie dat sommige fietsers bang zijn om het bos in te gaan, werkt bij Voss op z’n lachspieren. ,,Je klapt een keer met je handen en de zwijnen slaan op de vlucht. Waar hebben we het over?”

lees meer op de website van De Stentor.

foto: © Rob Voss