Er is onrust onder boeren over de oprukkende dodelijke varkenspest. In België is een wild zwijn met de pest aangetroffen. Om te voorkomen dat de varkenspest ook Nederland bereikt, wil de minister dat er meer wilde zwijnen worden afgeschoten in onder meer onze provincie. Maar dat schiet weer in het verkeerde keelgat bij Natuurmonumenten.

De varkenspest is niet schadelijk voor mensen. Maar onder wilde zwijnen en varkens lijkt de ziekte lijkt maar niet te stoppen Michiel van der Weide, ecoloog bij Natuurmonumenten: ‘De verspreiding van Afrikaanse varkenspest gebeurt eigenlijk door mensen. Die verspreiden het virus doordat ze bijvoorbeeld besmet vlees eten en het laatste restje vlees weggooien. Zwijnen eten dat dan weer op en worden ziek. En jagers die in besmette gebieden in Oost-Europa hebben gejaagd, kunnen besmet bloed verspreiden met de materialen die zij gebruiken.’

‘Inzetten op preventie’ 

Om de varkenspest buiten Nederland te houden, nam minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit extra maatregelen. Zo mag er onder meer intensiever worden gejaagd op wilde zwijnen in Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland. Maar dat vindt Natuurmonumenten geen goed idee. […]

Lees verder op de website van Omroep Gelderland.