Opinie: Meer jagen op zwijnen om het risico op varkenspest te verkleinen, valt niet te rechtvaardigen.

Het is een bekende truc in Den Haag: lanceer vervelende boodschappen op de vrijdagavond en misschien glijdt je verhaal het weekend door, zonder al te veel gedoe. Dat lukte wonderwel met de brief van minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over de toestemming om met drukjacht zoveel mogelijk zwijnen in vooral Noord-Brabant te elimineren ten faveure van hun verre familieleden in de intensieve vee-industrie. De Afrikaanse varkenspest ligt immers op de loer en dan leggen natuurwaarden het snel af tegen het grote geld.

Op zich is het begrijpelijk dat alles op alles wordt gezet om een dreigende ramp voor zowel wilde als gehouden varkens te voorkomen. Zeker als onomstotelijk vaststaat dat het risico op insleep van het gevreesde virus kleiner is als er minder wilde zwijnen rondlopen. […]

Lees de hele ingezonden brief in De Volkskrant.

foto: KINA