Op 7 mei 2019 is Heerde door de Faunabescherming uitgeroepen tot meest zwijn-onvriendelijk dorp. Onderstaand bord werd geplaatst bij een van de ingangen van het dorp. Daarna had De Faunabescherming een kort gesprek met de burgemeester van Heerde, mevrouw Koops. Bij dit gesprek werd haar een beeld van een wild zwijn aangeboden.

Rasters in plaats van afschieten

De gemeente Heerde heeft deze titel te danken aan haar zwijn-onvriendelijke beleid in de afgelopen jaren. In oktober 2018 gelastte interim-burgemeester De Graaf om alle zwijnen rond de op- en afritten van de A50 dood te schieten. Dit terwijl het repareren van enkele rasters en een wildrooster al afdoende was geweest. Helaas is het nog steeds zo dat bij vermeende overlast eerst naar het geweer wordt gegrepen. Aan mogelijke alternatieven wordt niet eens gedacht. De Faunabescherming heeft na haar onderzoek van de rasters nabij de A50 een bericht gestuurd naar B en W met aanbevelingen voor een diervriendelijke oplossing van de onveilige situatie; tevens is er een bericht gestuurd naar alle raadsfracties van de gemeente Heerde. Helaas is er op geen enkele wijze gereageerd op onze bevindingen en onze voorstellen voor een alternatieve oplossing. (lees ook deze brief die aan B en W van de gemeente Heerde werd gestuurd).

Nieuwe burgemeester

Afgelopen 12 april verraste de nieuwe burgemeester Koops De Faunabescherming door te melden dat het de spuigaten uitloopt met wilde zwijnen in het dorp Wapenveld, en dat ze de plaatselijke wildbeheereenheid, bestaande uit plezierjagers, heeft verzocht om aldaar meer zwijnen te schieten. Ook hier heeft De Faunabescherming na een klein onderzoek geconstateerd dat er onder andere langs de Groteweg in Wapenveld op diverse plaatsen gaten in het hekwerk zitten.

Actie dus!

De Faunabescherming is het niet eens met deze dieronvriendelijke oplossing, en heeft besloten om tot actie over te gaan. En dat wordt door de media groots opgepikt.

In de media:

NOS Radio 1 Journaal.

Het interview van presentator Jurgen van den Berg met Harry Voss is hier terug te luisteren: https://www.nporadio1.nl/gemist (vanaf 53:54)

De Telegraaf: Zwijn blijft beter weg uit Heerde

Of de inwoners er trots op zijn, is maar de vraag. Voor stichting De Faunabescherming heiligt het doel de middelen. Gisteren riep de natuurclub de gemeente Heerde uit tot meest zwijn- onvriendelijk dorp van Nederland. Voorzitter Harry Voss: „Hier grijpen ze meteen naar het geweer!”

Lees meer op de website van De Telegraaf.

Omroep Gelderland: ‘Heerde zwijnonvriendelijkste dorp van Nederland’

HEERDE – Volgens de stichting De Faunabescherming is Heerde het ‘meest zwijnonvriendelijke dorp’ van Nederland. Bij een toegangsbord van Heerde aan de Eperweg wordt daarom vanmiddag een bord opgehangen waarop die tekst staat.

De Faunabescherming is niet te spreken over het zwijnonvriendelijke beleid van de gemeente Heerde. ‘Vorig jaar oktober gelastte interim-burgemeester De Graaf om alle zwijnen rond de op- en afritten van de A50 dood te schieten. Dit terwijl het repareren van enkele rasters en een wildrooster al afdoende was geweest’, noemt de stichting als voorbeeld.

Lees meer op de website van Omroep Gelderland.

De Stentor: Heerde uitgeroepen tot meest zwijn-onvriendelijke dorp van de Veluwe: ‘voel mij te kijk gezet’

Heerde is door de Faunabescherming Gelderland uitgeroepen tot ‘meest zwijn-onvriendelijke dorp van de Veluwe’. De uitverkiezing viel burgemeester Jacqueline Koops-Scheele nogal rauw op het dak. ,,Ik voel mij een beetje te kijk gezet.’’

Met haar opmerking dat de zwijnenproblematiek in Wapenveld de spuigaten uitloopt en het daaropvolgende besluit om de jacht op te voeren, wekte Koops-Scheele de toorn van de Faunabescherming. Het was de druppel die de emmer deed overlopen, zegt voorzitter Harry Voss. Vorig jaar had Fred de Graaf, de voorganger van Koops-Scheele, het al verbruid bij de actiegroep. Nadat de overlast van wilde zwijnen rondom de oprit van de A50 flink was toegenomen, pleitte de oud-burgervader voor meer afschot.

Lees meer op de website van De Stentor.

Veluweland.nl: ‘Heerde meest zwijn-onvriendelijke gemeente’

Heerde is volgens Harry Voss van de stichting De Faunabescherming de ‘meest zwijn-onvriendelijkste gemeente van Nederland. ,,Er worden ‘heel blind’ allemaal zwijnen afgeschoten, er zijn geen wildroosters en de hekken staan helemaal verkeerd”, aldus Voss op het Radio1-journaal dinsdagochtend.

De gemeente Heerde heeft de titel volgens Voss te danken aan oktober 2018 toen interim-burgemeester Fred de Graaf de opdracht gaf de de dieren af te schieten, nadat ze overlast veroorzaakten op de A50.

Lees meer op de website van Veluweland.nl. Met hierin ook het geluidsfragment van het interview met Harry Voss in het Radio1 Journaal.